Technical information


Technical information
E/A Epreuve d'artist
A/P Artist proof
H/C Hors commerce, niet voor de Verkoop
PP Printers proof

Eigendruk staat bij Fon Klement voor:

Gedrukt in eigen beheer onder zijn supervisie in eigen atelier voor ongeveer 1978 door Fon Klement zelf en na ongeveer 1978 i.s.m.zijn drukker Bert van der Bijl en later toen de vraag naar zijn werken alsmaar groter werd met nog enkele partime drukkers.

Hieronder een brief van een bezoeker van de site die verklaart hoe dat nu zit met die "duimen"

Geachte heer,

Bij deze wil ik een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen.
Ik heb menig voetstap liggen in de voormalige grafiekateliers van wijlen mijn goede vriend Fon Klement.

Ongedurig als hij was zat Fon nooit stil. Zo konden wij het uren over van alles en nog wat hebben terwijl hij onvervaard met al zijn bezigheden doorging. Onder welke het signeren van zijn prenten. Een bezigheid waar hij overigens een hekel aan had.

Ontelbare malen heb ik daar bij gestaan. Dat ging als volgt: Fon rolde op een glasplaat wat met enkele druppels siccatief vermengde verf uit, vervolgens doopte hij daar, en nu komt het, de top van zijn rechter MIDDELVINGER in om die daarna rechts onder de prent af te drukken. Twee maal achter elkaar van links naar rechts. Vandaar dat de tweede vingerafdruk altijd iets schraler is dan de eerste. Hij wikkelde daarbij het bovenste kootje van zijn rechtermiddelvinger helemaal af. Vandaar dat die afdruk zo ruim uitvalt en het misverstand van de DUIMEN is ontstaan. Daarna signeerde hij met zacht potlood over zijn vingerafdrukken heen. " Dat moet je meteen doen als de verf nog nat is, dan kleurt het potlood daar waar de meeste verf zit donkerder en dat is veel mooier," zei hij dan altijd.

In een vroegere fase signeerde Fon met behulp van een stempel waarvan het uiteinde bestond uit een plat koperen rondje. Daar drukte hij dan ook weer zijn rechtermiddelvinger op uit en vervolgens stempelde hij daarmee die afdruk onder de prent. Die vingerafdrukken zijn beduidend keiner en bovendien keurig rond. Op een gegeven moment vond hij dat te omslachtig. Te meer daar met de jaren en het succes de oplages van de prenten beduidend toenamen.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: geen DUIMEN dus!
Ik koester niet de illusie hiermee de kreet: met de bekende DUIMEN! de wereld uit te hebben geholpen. Daarvoor zijn dit soort misverstanden te taai. Ik kon evenwel niet nalaten het bovenstaande onder Uw aandacht te brengen.
Met vriendelijke groet,

Een bezoeker